Konijnen

Plakpoep

Konijnen hebben een bijzondere spijsvertering.  Een groot deel van de vertering vindt plaats in het laatste deel van het maagdarmkanaal, de dikke darm.  Het konijn produceert twee soorten ontlasting. De gewonen keutels en de caecotrofen of nachtkeutels

 

Konijnen hebben een grote behoefte aan vezels in hun dieet.
Hooi is niet alleen goed voor het gebit maar ook voor het maagdarmstelsel.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Caecotrofen

Caecotrofen zijn speciale keutels, ze bevatten nog veel waardevolle voedselbestanddelen en worden direct weer door het konijn opgegeten. Deze keutels zijn donkerder, kleiner, sterker ruikend en bevatten meer vocht dan de normale keutels.

Bij een dieet van geen of te weinig hooi (vezels!) en te veel brokjes en/of groenvoer verandert de samenstelling en de smaak van de caecotrofen. Het konijn eet ze niet meer (allemaal) op. De  keutels zijn natter en blijven aan de achterhand van het konijn plakken.  Het konijn heeft plakpoep oftewel ‘diarree’. Dit kan leiden tot huidontstekingen op buik en voetzolen en madenziekte doordat vliegen eitjes leggen in de plakpoep.

                               

Behandeling van een konijn met diarree

  • Verandering van het dieet!
  • Bij dieren die niet gewend zijn om hooi te eten moet de overgang geleidelijk gebeuren. Geef in eerste instantie dagelijks 30 gram brokjes per kg lichaamsgewicht en onbeperkt hooi. Elke dag worden er wat minder brokjes gegeven totdat de ontlasting normaal is. Daarna kan voorzichtig worden begonnen met het geven van kleine hoeveelheden vers groenvoer en/of brokjes.
  • Is het konijn gewend om hooi te eten, dan wordt het dier op een dieet van alleen hooi gezet. Er wordt pas weer wat brokvoeding en groenvoer gegeven als de ontlasting normaal is.
  • Bij een geleidelijke dieetverandering kunnen resultaten worden verwacht na 2 tot 4 weken.