Konijnen

Parasieten


Welke parasieten komen er voor bij het konijn?
Er komen diverse parasieten bij het konijn voor. De belangrijkste zijn als volgt:

Coccidiose, dit is een parasiet die leeft in de darm en lever. Besmetting vindt plaats door opname van eieren vanuit de omgeving. Dieren vermageren en hebben vaak diarree. Bij ernstige besmettingen kunnen zij overlijden. De diagnose kan worden gesteld door middel van een ontlastingsonderzoek. Naast het behandelen van het konijn zal de omgeving goed schoongemaakt moeten worden om herbesmetting c.q. verspreiding te voorkomen.


Wormen, ook konijnen kunnen last van wormen hebben. Symptomen bestaan uit vermageren en mogelijk diarree. De diagnose kan worden gesteld door middel van een ontlastingsonderzoek.

Vlooien, zij worden meestal gezien bij dieren die buiten gehuisvest zijn. Ze zijn met het blote oog zichtbaar en kunnen ernstige jeukklachten veroorzaken. De behandeling bestaat uit een vlooienmiddel.

Niet alle vlooienmiddelen voor de hond en kat zijn veilig voor het konijn. Neem altijd eerst contact met ons op, voordat u gaat behandelen. 

Mijten, er zijn verschillende soorten mijten die klachten kunnen veroorzaken bij het konijn. De twee belangrijkste zijn de oormijt en de vachtmijt. De oormijt (Psoroptes cuniculi) veroorzaakt een oorontsteking. Dit kan gepaard gaan met jeuk, schudden van de kop en schilfervorming. Het is mogelijk dat het middenoor in de ontsteking betrokken raakt, dan lopen de dieren met een scheve kop.
Vachtmijten (Cheyletiella parasitovorax) veroorzaken kaalheid en schilfering van de huid.Tegen vachtmijten kan behandeld worden met 2 maal een injectie Ivomec. Bij oormijt moeten, in verband met de sterke schilfering, de oren zelf ook behandeld worden.