Myxomatose
Wat is myxomatose en wat zie ik aan een konijn?
Myxomatose is een ernstige virusinfectie bij konijnen. Het geeft zwellingen rond de ogen, op de snuit, rug, rond de anus en geslachtsopeningen. Binnen een paar dagen kunnen deze zwellingen groter en vochtiger worden, het konijn wordt erg ziek en kan blind worden door de zwelling rond de ogen. Myxomatose is erg moeilijk te genezen en zal bij het merendeel van de konijnen tot sterfte leiden. In het wild overleeft slechts 5-10%.
Hoe wordt myxomatose overgebracht?
Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus; het myxomavirus. Deze behoort tot de pokkenvirussen. Het wordt voornamelijk verspreid door stekende insecten, zoals muggen, vliegen en vlooien. Ook door direct contact met besmette dieren of materialen kan de ziekte verspreid worden. De tijd tussen besmetting en het verschijnen van ziekteverschijnselen is een 2 tot 14 dagen (incubatietijd).
Wat kan ik doen om het te voorkomen?
Een manier om myxomatose te voorkomen is om het konijn te vaccineren. Vanwege de korte werkingsduur van het vaccin, is het aan te raden ieder jaar te vaccineren. Het duurt ongeveer een week voordat de bescherming op treedt. De eerste vaccinatie kan al op 1 maand leeftijd gegeven worden, echter bij dwergkonijnen mag het pas vanaf 3 maanden. Soms ontstaat er een zwelling op de plak van de vaccinatie, dit is een reactie op de vloeistof en trekt vanzelf weer weg. Wij vaccineren naast myxomatose ook tegen VHD, een andere dodelijke ziekte bij konijnen.