Katten

Ontwormen

Wormen en vlooien veroorzaken vervelende kwalen bij katten. Daarom is het belangrijk om de kat, jong én oud, 4 x per jaar te ontwormen en maandelijks te ontvlooien. 

Katten kunnen het hele jaar door last krijgen van wormen in het lichaam. De eitjes van de worm kleven aan de vacht en pootjes van de kat. Door het likken van de vacht en pootjes komen de wormen in het lichaam terecht. De eitjes kleven aan onze schoenzolen en hierdoor kan de kat dus ook binnenshuis besmet raken. Wormeieren zijn bovendien gevaarlijk voor jonge kinderen!

Twee soorten wormen:
Er zijn twee soorten wormen die we vaak zien en die gevaarlijk zijn voor uw kat: de spoelworm en de lintworm. In het lichaam van de kat ontwikkelen de wormeitjes zich tot larven. Zij trekken door het lichaam naar de darmen, spieren, de lever, de nieren en de hersenen. In de darmen ontwikkelen de larven zich na een paar weken tot spoelworm. In de andere delen van het lichaam worden de larven ingekapseld en komen zij in een rustfase die jaren kan duren.
Bij drachtige katten zorgen de hormonen ervoor dat de rustende larven weer wakker worden. Zij vervolgen hun trektocht naar de baarmoeder en de melkklieren. Hierdoor kunnen ook de kittens besmet raken met spoelwormen.
Een lintworm heeft een tussengastheer als een vlo, een muis of een konijn nodig om de kat te kunnen besmetten. Door het eten van voedsel van zo’n gastheer kan een lintwormlarve in de darmen van de kat terecht komen. Hier kan de larve zich ontwikkelen tot een volwassen lintworm.

Ontwormingsmiddelen:


Er zijn drie gebruikelijke vormen van ontwormen:

• ontwormpasta - Het voordeel van de pasta is dat deze nauwkeurig gedoseerd kan worden. De pasta wordt meestal gebruikt bij jonge en kleine katten.

• ontwormtablet - Het tablet wordt vaak gebruikt bij ontwormen. De tabletten zijn afgestemd op het gewicht van de kat.

• ontwormpipet - Bij onze dierenkliniek hebben we een nieuwe ontwormingsmiddel die met een eenmalige dosering tegen alle wormsoorten werkt. Het middel wordt gegeven via een pipet  in de nek en is makkelijker toe te dienen dan pasta en een tablet. Bovendien kunnen de pasta en het tablet worden uitgebraakt.