Katten

Vlooienallergie         

         

Allergieën bij de kat worden gekenmerkt door extreme jeuk. Vlooienallergie is een allergie tegen het speeksel van de vlo en deze allergie zien we vaker in de warme zomermaanden. Bij een vlooienallergie heeft de kat jeuk aan de huid van de staartbasis, lage rug, nek, liezen en buik. De huid raakt op deze plekken ontstoken en er zijn veel kleine korstjes aanwezig onder de haren. Bij een ernstige vlooienallergie is de kat ook kaal bovenop de rug en de staart.

Diagnose

Vlooien en vlooienpoepjes zijn vaak niet te vinden bij een kat met een vlooienallergie. Dit in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt! Eén vlooienbeet kan namelijk weken lang klachten geven bij een allergische kat.

Feiten

                         vlooienpyramide

Slechts 5 % van de totale vlooienpopulatie wordt gevormd door de volwassen vlo. De overige 95% bevindt zich in de vorm van eitjes, larven en poppen in de omgeving (vloerbedekking, meubels, enz.)

Vlooienbestrijding dient dus zowel op de volwassen vlo als op de onvolwassen stadia gericht te worden. Vlooien spelen een belangrijke rol in de overdracht van de meest voorkomende lintworm, Dipylidium caninum.

Als uw huisdier vlooien heeft, is het daarom raadzaam om hem tevens te behandelen met een ontwormmiddel.

Een vrouwtjesvlo kan tot wel 50 eitjes per dag produceren over een periode van 50-100 dagen. Een besmetting van een kitten (0.5 kilogram, ongeveer 4 weken oud) met 220 vlooien, kan leiden tot een dagelijks verlies van in totaal 10% van het totale bloedvolume. Dit kan een levensbedreigende bloedarmoede tot gevolg hebben.

Behandeling van een vlooienallergie op de praktijk

Vanwege de heftige jeuk voelt een kat met een vlooienallergie zich ziek. De meeste katten zijn ook vermagerd vanwege het constant likken en krabben aan hun huid. Om de jeuk zoveel mogelijk weg te nemen is het mogelijk om de kat per injectie jeukremmende stoffen (corticosteroïden) toe te dienen. Onze voorkeur gaat echter uit naar een goede vlooienbestrijding omdat corticosteroïden vervelende bijwerkingen (suikerziekte, veel plassen en veel drinken, slechte wondgenezing) hebben bij langdurig gebruik.

Behandeling van een vlooienallergie thuis

Daarom is een uitgebreide behandeling van zowel de omgeving als ook van alle honden en katten in huis noodzakelijk nadat de diagnose vlooienallergie is gesteld bij uw kat. Alle kleedjes moeten uitgewassen worden en harde vloeren moeten gereinigd worden met stofzuiger en dweil. Stoffen banken en tapijten dienen met een omgevingsspray, die ook de larven en de eitjes doodt,behandeld te worden

 

De kat met allergie maar ook alle andere honden en katten in huis dienen elke maand behandeld te worden met een middel dat de vlooien snel doodt. Geschikte middelen hiervoor zijn de pipetten van het merk Stronghold® en Advantage®. Vlooien kunnen ook in de herfst en in de winter in huis overleven en daarom adviseren wij om alle dieren het hele jaar door te behandelen tegen de vlooien om klachten te voorkomen bij uw allergische kat. 

Een goede aanvulling ter behandeling van vlooien is huis is de Program injectie. Met één injectie Program® per 6 maanden worden uw kat en uw huis veilig en doeltreffend tegen vlooienplagen beschermd. Program® zorgt er gedurende een half jaar voor dat de eitjes van vlooien niet levensvatbaar meer zijn. En als u weet dat 10 vlooienvrouwtjes per maand 15.000 eitjes kunnen leggen… Daarnaast doodt Program® via de vlooienpoepjes de aanwezige uitgekomen vlooienlarfjes in de omgeving. Vlooienpoep is namelijk hun voornaamste voeding en op deze manier krijgen de larfjes Program® binnen. 

Prognose

Bij een goede controle van de vlooien in de omgeving van de kat en op de kat is het mogelijk om de kat weer een gezond en klachtenvrij leven te geven. Goed nieuws dus!