Katten

Vlooien

Vlooienbesmetting is de meest voorkomende aandoening veroorzaakt door uitwendige parasieten (ook wel ectoparasieten genoemd) bij onze huisdieren. Verschijnselen veroorzaakt door deze aandoening kunnen variëren van afwezig tot mild maar ook kunnen zich heftige huidverschijnselen voordoen.

                                                                   vlooienpoep in de vacht

Feiten

Slechts 5% van de totale vlooienpopulatie wordt gevormd door de volwassen vlo. De overige 95% bevindt zich in de vorm van eitjes, larven en poppen in de omgeving (vloerbedekking, meubels, enz). Vlooienbestrijding dient dus zowel op de volwassen vlo als op de onvolwassen stadia gericht te worden. Vlooien spelen een belangrijke rol in de overdracht van de lintworm.Als uw huisdier vlooien heeft, is het daarom raadzaam om hem tevens te behandelen met een ontwormmiddel.

Bij katten kan een vlooienbesmetting symmetrische kaalheid, korstjes over de rug, zwellingen en zweren op de lip veroorzaken. Een vlooienbesmetting kan (een levensbedreigende) bloedarmoede tot gevolg hebben. 

 

Succesvolle vlooienbestrijding

  • Doodt vlooien op alle dieren in een huishouden;
  • Bestrijdt vlooienpopulaties in de huishoudelijke omgeving (vlooien, eitjes, larven en poppen);
  • Behandel preventief om voortdurende herbesmetting met nieuwe volwassen vlooien uit de omgeving te voorkomen;
  • Geïntegreerde vlooienbestrijding, waarbij alle stadia van de vlo worden bestreden, is de beste oplossing voor succesvolle vlooienbestrijding!