Katten

Teken bij uw kat

 
   

Teken worden door de milde winters een steeds groter probleem in Nederland. Gelukkig komen niet alle tekensoorten overal even vaak voor.

De grootste aantallen teken worden in het voor- en najaar gevonden wat nauw samenhangt met de ingewikkelde levenscyclus van deze parasieten soort. Omdat teken erg afhankelijk zijn van de vegetatie, zullen teken niet overal voorkomen. Vooral in hoog gras en struikgewas worden veel teken gevonden. Op gazons in de stad zijn teken een zeldzaamheid.

Als een teek de gastheer bijt verdwijnt de hele kop in de huid. Dit veroorzaakt slechts een lichte irritatie. Het belang van teken wordt vooral bepaald door de ziektes die ze kunnen overbrengen.

Wat voor een gevolgen hebben teken voor mijn kat?
Bij grote aantallen teken kan de kat bloedarmoede ontwikkelen. Een teek kan wel tot 100 maal het eigen gewicht aan bloed opzuigen. In Nederland zijn teken eigenlijk pas een probleem als ze ziektes overbrengen. Vooral de ziekte van Lyme is een beruchte ziekte. Mogelijke symptomen; koorts, bloedarmoede, verminderde eetlust en sloomheid.

 
Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat teken krijgt?

Teken worden pas zichtbaar als ze een bloedmaaltijd hebben gehad. Voor de maaltijd zijn ze maar een speldekop groot. Als u een teek ontdekt is het van belang dat u deze zo snel mogelijk verwijderd. Het maakt niet uit hoe groot of klein de teek is. Elk contact tussen de kat en het bloed en/of speeksel van de teek kan een ziekte overbrengen. Er zijn meerder soorten tekenpincetten te verkrijgen. Trek iedergeval niet zomaar de teek uit de huid van uw kat. De kop blijft vaak zitten en als reactie spuit de teek vaak zijn mogelijk geïnfecteerde speeksel in de gastheer. Als u in een gebied woont met veel teken, controleer uw kat tenminste om dag zorgvuldig op de aanwezigheid van teken.

 
Wat u moet onthouden over teken bij katten:  
  • Teken zijn belangrijk als overbrenger van ziektes voor zowel mens als dier;
  • Door gericht gebruik te maken van antiteek middelen kan u kat vrijwel teken vrij blijven. Tekenmiddelen kunt u gewoon
  • Gebruik speciaal ontwikkelde pincets of tangetjes om teken te verwijderen. Ga niet zo maar aan een teek trekken. De kans is groot dat de kop blijft zitten;
  • De ziekte van Lyme is de belangrijkste ziekte die wordt overgebracht door teken in Nederland op katten
  • .