Katten

Overgewicht

Overgewicht is een overmatige ophoping van vet in het lichaam. Overgewicht ontstaat als de hond of kat meer energie binnenkrijgt dan hij verbruikt. Als het lichaamsgewicht tot 15% boven het ideale gewicht is spreken we van overgewicht. Is uw dier meer dan 15% te zwaar dan spreken we zelfs van vetzucht of obesitas. Meer dan 30% van de honden en katten in Nederland is te zwaar. De meest voorkomende oorzaak is te veel eten in combinatie met te weinig beweging. Na castratie kan de stofwisseling vertragen waardoor het gewicht toeneemt als de voedselopname niet wordt aangepast. In een enkel geval is een onderliggende ziekte of het gebruik van bepaalde medicijnen de oorzaak van het overgewicht.  

                                 

Wat zie ik aan mijn huisdier?

Vetophoping op de ribbenkast en de ruggengraat, een dikke buik en verlies van taille, verminderd uithoudingsvermogen en meer last van hitte. Om te controleren of uw dier overgewicht heeft kunt u de ribben voelen door met een vlakke hand over de zijkant van de borstkas te strijken. Als u de ribben niet of moeilijk kunt voelen is uw dier te zwaar.

Wat zijn de risico’s?

Dieren met overgewicht hebben een kortere levensverwachting en zijn vaak minder gezond. De botten en gewrichten worden overmatig belast en arthrose klachten kunnen verergeren. Het uithoudingsvermogen gaat omlaag waardoor ze minder goed kunnen spelen en bewegen. Ook hebben ze minder weerstand tegen infecties en lopen ze meer risico tijdens operatie en narcose.

Dieren met overgewicht lopen ook meer risico op het ontwikkelen van ziektes zoals leveraandoeningen, suikerziekte, hartaandoeningen en problemen met de ademhaling.

Wat is de behandeling?

  • Met een dieet wordt de energieopname via de voeding verminderd. Daarvoor wordt een energiearme dieetvoeding voorgeschreven door de dierenarts die hongergevoel zoveel mogelijk beperkt. Gewichtsverlies moet altijd geleidelijk plaatsvinden. Dit is vooral bij katten belangrijk omdat te snel afvallen kan leiden tot leververvetting.
  • Dit is een levensbedreigende aandoening waarbij vet in de lever wordt opgestapeld. Honden en katten mogen per week maximaal 2% van het lichaamsgewicht afvallen. Kom uw huisdier daarom tijdens deze periode regelmatig (iedere 2 weken) wegen om de voortgang goed te kunnen volgen. 
  • Beweging zal het energieverbruik stimuleren.                                     Bij katten kunt u lichaamsbeweging stimuleren door te spelen en door de kat actief naar zijn eten te laten zoeken. Katten die naar buiten mogen bewegen ook vaak meer dan ‘binnenkatten’.
  • Verder is het belangrijk dat uw huisdier om stress te voorkomen veel van zijn natuurlijke gedrag kan blijven uitvoeren. Bij katten is dat bijvoorbeeld klimmen, verstoppen en prooien/speeltjes vangen.

Tot slot

Of de behandeling van overgewicht succes heeft is grotendeels afhankelijk van uzelf. Alleen u kunt ervoor zorgen dat uw huisdier gewicht verliest. Het kost soms veel moeite en doorzettingsvermogen maar het is veel waard uw huisdier weer actief en gezond te kunnen zien! De levenskwaliteit van uw huisdier zal er sterk door verbeteren.