Katten

Hyperthyreoidie-schildklierprobleem bij de kat

De schildklier bestaat uit 2 lobben, die aan beide kanten naast de luchtpijp in het keelgebied liggen. De voornaamste taak van de schildklier is het produceren van schildklierhormoon, ook wel T4 genoemd. Dit hormoon reguleert de snelheid van de stofwisseling (metabolisme), en zo de snelheid van het verbruik van voedingsstoffen en energie.
Bij de kat met een schildklierprobleem zien we meestal een overproductie van het schildklierhormoon, deze aandoening heet hyperthyreoïdie. De schildklier werkt te snel en veroorzaakt een snellere stofwisseling. Hyperthyreoïdie komt vooral voor bij oudere katten vanaf 8 jaar. Het is de meest voorkomende stofwisselingsaandoening bij de kat.

                    

De oorzaak.

De overproductie van het schildklierhormoon komt in 98% van de gevallen door een goedaardige tumor of hyperplasie, slechts in 2 % door een kwaadaardige tumor. De onderproductie van het hormoon komt zeer zelden bij katten voor maar zien we wel vaker bij honden. In ongeveer 70% van de gevallen zijn beide lobben van de schildklier hyperactief.

De belangrijkste symptomen van een schildklierprobleem zijn:

 •  Afvallen, ondanks een grote eetlust
 • Veel drinken en plassen
 • Braken (vaak door snel eten) en diaree
 • Gedragsveranderingen: hyperactiviteit, agressiviteit, veel miauwen op andere plekken slapen, vaak op koude ondergrond
 • In sommige gevallen komen andere symptomen voor, die passen meer bij de apathische hyperthyreoïdie. Hierbij ontstaat juist minder eetlust, de kat wordt sloom en vertoont spierzwakte.
 • Doordat de stofwisseling op een hogere snelheid komt, moeten alle organen in het lichaam sneller werken. Er kunnen dan ook ‘slijtage klachten’ ontstaan van andere organen.
 • Doordat het hart sneller klopt ontstaat er overbelasting van het hart. De hartspier kan hierdoor verdikt raken en er kan een versnelde hartslag optreden met een hartruis.
 • Er kan een verhoogde bloeddruk ontstaan. Deze bloeddrukstijging kan complicaties geven in de vorm van oogproblemen, nierinsufficiëntie en/of hersenproblemen.
 • De nieren worden overbelast. De nieren zijn al gevoelig voor slijtage bij oudere katten, de extra belasting vormt een verhoogd risico op het ontstaan van nierfalen 
Door middel van een bloedonderzoek kan de totale hoeveelheid schildklierhormoon (totaal T4) worden bepaald. Wij adviseren om ook de nier- en leverwaarden te bepalen. Regelmatig controleren we ook de urine, dit geeft ons bijkomende informatie over de nierfunctie.

Behandeling.

De overproductie van schilklierhormoon kan geremd worden metbehulp van medicijnen. Deze moeten dagelijks ingegeven worden voor de rest van hun leven.
Het is geen kuur, dus als een dag gemist wordt is het niet heel erg, dan wordt alleen die dag het hormoon niet geremd en is de stofwisseling tijdelijk weer verhoogd. De dosering van het medicijn wordt in de loop van enkele weken bepaald met bloedcontroles afhankelijk van de gemeten T4 waarde en eventuele aanwezige complicaties.
                         
                           
Voer met verlaagd jodiumgehalte
 • Sinds 2012 is er Hill’s™ Prescription Diet™ y/d™ Feline,
  een speciale voeding voor katten met hyperthyreoïdie verkrijgbaar. Hill’s y/d is ook een alternatief, als therapie met medicijnen een probleem is, bijvoorbeeld omdat de kat te onhandelbaar is.
 • De schildklier gebruikt jodium uit de voeding voor de productie van het hormoon thyroxine (T4).
 • Door het beperken van de opname van jodium via het voer vermindert de hoeveelheid geproduceerd schildklierhormoon. Hill’s y/d bevat heel weinig jodium.