Katten

            

                    

Castratie Kater

Castratie van de kater houdt in dat beide testikels worden verwijderd waardoor er geen productie meer is van zaadcellen en van mannelijke hormonen. De operatie heeft een ander verloop dan bij de reu. In de balzak worden twee kleine sneetjes gemaakt. De zaadleiders en bloedvaten van de testikel worden afgeknoopt en de testikels worden verwijderd. De snede blijft open en geneest snel binnen enkele dagen. De operatie wordt wel onder algehele narcose uitgevoerd. Uw huisdier krijgt de dag van de operatie altijd een injectie met pijnstilling. 

Redenen voor castratie

De kater is meestal op zo’n 7-8 maanden geslachtsrijp en gaat dan onder invloed van de hormonen veranderd gedrag vertonen. Ten eerste krijgt u te maken met het wel bekende en hinderlijke “sproeien”waarbij de kat tegen alles aan gaat plassen maar waarbij de urine ook de typische “katerlucht”krijgt die behoorlijk ruikt. Verder gaat de kat vaak zwerfgedrag vertonen en meer vechten met katten in de buurt. Om deze redenen is het goed uw kat te laten castreren.

 

Sterilisatie van de poes

          

 

Er wordt gesproken over een sterilisatie. Het juiste woord is echter castratie aangezien de eierstokken en de baarmoeder echt weggehaald worden. Dit heet een ovariohysterectomie. 

De poes of kat wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren de kat ook op deze leeftijd te laten steriliseren. Dat kan zelfs nog voor de eerste krolsheid.

Redenen voor castratie

Het castreren van de poes heeft een aantal voordelen. Ten eerste wordt de poes niet meer krols. Daarnaast is er geen kans meer op een ongewenst nestje. Ook kunnen geen baarmoederontstekingen of –tumoren optreden en wanneer de castratie voor of na de eerste krolsheid wordt gedaan, is er minder kans op melkkliertumoren.

Om de krolsheid uit te stellen kan de poezenpil gegeven worden. Dit mag echter nooit voor de eerste krolsheid i.v.m. een grote kans op het krijgen van fibroadenomateuze hyperplasie van de melkklieren (Dolly-Partonsyndroom).

 

Wij raden het gebruik van de poezenpil echter ten zeerste af in verband met de nadelen zoals suikerziekte, melkkliertumoren, ongewenste kittens en baarmoederontsteking.