Katten

Blaasproblemen bij de kat

Blaasproblemen komen bij de kat helaas veelvuldig voor. Als een kat een blaasontsteking heeft zijn de symptomen veelal gemakkelijk te herkennen. Vaak kleine plasjes doen, naast de kattenbak plassen, bloed bij de urine, klaaglijk miauwen en onrust worden waargenomen. Dan is het tijd voor een bezoekje aan uw dierenarts. We hebben het hier dus alleen over lichamelijke problemen en niet over gedragsgerelateerde problemen.

Voor een vlotte genezing met een geringe kans op recidiveren (terugkomen van de klachten) is het noodzakelijk een juiste diagnose te laten stellen door uw dierenarts. Wat kunnen zoal oorzaken zijn van deze blaasproblemen bij uw kat:

Bacteriële infectie

Veelal wordt gedacht dat katten met een blaasontsteking last hebben van een bacteriële infectie. Echter, slechts een klein deel van de katten met blaasproblemen heeft daadwerkelijk last van een bacteriële infectie in de blaas. Ook zien we dat een bacteriële infectie vaak in combinatie wordt gezien met blaasgruis.

Blaasgruis

 Blaasgruis is helaas een veel voorkomend  blaasprobleem bij de kat. De gevormde  mineraalkristallen irriteren en beschadigen de  blaaswand waardoor een blaasontsteking ontstaat.  Struviet is de meest voorkomende vorm van  blaasgruis bij de kat. Deze kristallen bestaan uit  magnesium-ammonium-fosfaat. Ook wordt oxalaat  nogal eens vastgesteld bestaande uit c  calciumoxalaat. De blaasgruis-kristallen kunnen zo groot worden dat we gaan spreken van blaasstenen. Deze stenen dienen in principe altijd operatief verwijderd te worden.

Tumoren of poliepen

Helaas zijn er gevallen bekend van katten met blaastumoren of -poliepen. Deze aandoeningen hebben veelal een slechte afloop.

Idiopatische cystitis

Als uw dierenarts alle testen heeft uitgevoerd en de oorzaak van de blaasontsteking niet kan achterhalen, spreken we vaak van een idiopatische cystitis. Deze vorm van blaasproblemen is veel gezien. Er worden dus geen bacteriën gevonden in de blaas en ook geen gruis/stenen en geen andere afwijkingen. De oorzaak van een idiopatische cystitis is dus onbekend. Echter, er zijn wel aanwijzingen dat bepaalde factoren invloed kunnen hebben op het ontstaan of het terugkeren van de problemen. Stress is hierbij een hele belangrijke factor. 

Stress kan bij katten door heel onbelangrijk lijkende dingen veroorzaakt worden, zoals veranderingen in voeding, kattenbakkorrels, inrichting van het huis en dagroutine van de baas. Zelfs weersveranderingen kunnen van invloed zijn. Ruzie met een andere kat (ook al is het een huisgenootje waar ze verder goed mee kunnen opschieten) wordt ook vaak als aanleiding tot blaasproblemen gezien bij gevoelige katten.

Wat kunt u als eigenaar doen om de kans op blaasproblemen bij uw kat te verkleinen;

  • Stress heeft een grote invloed op het ontstaan of terugkeren van blaasproblemen bij de kat. Signalen van stress zijn echter niet altijd gemakkelijk te zien.
  • Zorg ervoor dat uw kat verschillende schone (!!) kattenbakken tot de beschikking heeft. Als vuistregel kan worden aangehouden; het aantal kattenbakken is het aantal katten plus 1. Dus als u twee katten in huis heeft, is het verstandig dat u 3 kattenbakken plaatst. Maak de bakken regelmatig schoon met chloor. Chloor heeft een grote aantrekkingskracht op katten en zal er dus voor zorgen dat uw kat graag op de kattenbak plast. Bekijk verder de kattenbakvulling die u gebruikt. Zo kan de ene kat bijzonder gecharmeerd zijn van houtkorrels, een andere zal hier nooit op willen plassen.
  • Zorg ervoor dat u uw kat een geschikte voeding geeft en geef niet te veel aan bijvoeding. Let ook op het mee-eten van het bakje van de buurkatten!
  • Laat de kat veel drinken en veel bewegen. Waterfonteintje, muisjes, speeltjes, etc. zijn hiervoor uitstekend geschikt.
  • Voorkom overgewicht.
  • Uw dierenarts zal in bepaalde gevallen dieetvoeding of medicatie voorschrijven. Houdt u zich goed aan de adviezen van uw dierenarts!

Nog één laatste opmerking: Spoed is altijd geboden als de kat wil plassen maar er geen urine komt. De urinewegen van uw kat kunnen verstopt zitten en dit is een levensbedreigende situatie waarbij behandeling zeker noodzakelijk is.