Honden

Wormen

Als u bij de dierenarts komt wordt u vaak aangeraden om uw hond te ontwormen, zelfs als u helemaal geen wormen gezien heeft. Waarom is dit?


Honden en katten zijn heel vaak besmet met wormen. Dit gebeurt door contact met een besmette omgeving, via besmette uitwerpselen, maar ook via insecten, zoals de vlo en de mug. Sommige wormen van onze huisdieren kunnen ook ons besmetten. Vooral kinderen kunnen makkelijk worden besmet bij het spelen in de zandbak of in het park.


          

De meest voorkomende worm bij honden en katten is de spoelworm (Toxocara canis en Toxocara cati). Volwassen dieren raken besmet door opname van eitjes uit de omgeving of door opname van besmette knaagdieren.

Puppy’s worden bijna altijd geboren met een besmetting en ze kunnen via de moedermelk besmet worden. Bij puppies zie je dan vaak een dikke buik, braken, diarree, doffe vacht, hoesten of koliek. Bij volwassen dieren zie je vaak helemaal geen verschijnselen bij een besmetting, tenzij deze heel erg heftig is.

Ook kinderen kunnen worden besmet door opname van eitjes, die in de zandbak of in besmette grond zitten.  

  

  • Haakwormen:Deze komen met name in subtropische gebieden (bv. Zuid-Europa) voor. Ze veroorzaken kleine wondjes in de darm en daardoor diarree en bloedarmoede.
  • Zweepwormen: kunnen bij de hond ontsteking van de dikke darm veroorzaken en daardoor diarree, verminderde eetlust, lusteloosheid en bloederige ontlasting.                                                                                                                                    
  • Lintworm: Worden altijd overgedragen door een tussengastheer, zoals knaagdieren, besmet vlees, maar ook via vlooien. U herkent deze besmetting door het vinden van langwerpige segmenten van de worm, de ‘rijstekorrels’ in de omgeving en in de ontlasting.

Het is dus belangrijk om uw huisdieren te ontwormen. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de volksgezondheid. Wij raden aan om vier keer per jaar te ontwormen met bijv. Milbemaxtabletten of Drontal Dog.

 

Hartwormen: De hartworm (Dirofilaria immitis) is een worm die voorkomt bij de hond en, soms bij de kat. Tot voor kort was het een aandoening die voornamelijk in Zuid-Europa voorkwam. De laatste tijd rukt deze infectie op richting het noorden en de ziekte wordt inmiddels tot halverwege Frankrijk aangetroffen.

 

De ziekte wordt verspreid via muggen en kan niet direct van hond op hond worden overgedragen. De hond wordt geïnfecteerd met de microfilarien (= larven) via een muggenbeet van een besmette mug. Deze larven groeien uit tot een volwassen worm en leven in de grote bloedvaten en het hart. Voorkom dat de larven uitgroeien tot volwassen wormen, deze zijn namelijk moeilijk te bestrijden. Als uw huisdier besmet is met de hartworm duurt het 7 maanden voordat de larven volwassen zijn.

Het kan dus langer dan één jaar duren voordat de hond symptomen van een besmetting 
begin te vertonen!! De symptomen van een besmetting met hartworm kunnen bestaan uit:

  • Een zachte hoest die verergert bij inspanning
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Lusteloos
  • Gewichts en conditieverlies
  • Bloed ophoesten
  • Flauwtes

Diagnose van hartworm
Het vaststellen van een besmetting met hartworm is geen eenvoudige zaak. Ook de behandeling van een besmet dier valt niet mee: De volwassen wormen moeten gedood worden en dit brengt een aanzienlijk risico op embolieën met zich mee: Kleine stukjes van de dode worm die kunnen vastlopen in de longvaten. Hierdoor is een periode van 5 weken strikte hokrust noodzakelijk.

Het is dus beter en eenvoudiger om aan hartworm preventie te doen door de microfilarien (= larven) te bestrijden, deze zijn namelijk wel goed te bestrijden.

Preventie

Voor het voorkomen van een hartwormbesmetting adviseren wij Advocate druppels voor in de nek.