Vlooien
Vlooienbesmetting is de meest voorkomende aandoening veroorzaakt door uitwendige parasieten (ook wel ectoparasieten genoemd) bij onze huisdieren. Verschijnselen veroorzaakt door deze aandoening kunnen variëren van afwezig tot mild maar ook kunnen zich heftige huidverschijnselen voordoen.
Bij honden kan een vlooienbesmetting roodheid, bultjes, schilfers, korsten en kaalheid tot gevolg hebben. Symptomen die erop duiden dat een huisdier vlooien heeft, zijn onder meer krabben en een algemene rusteloosheid. Je kunt ook op zout en peper lijkende korrels tegenkomen op plaatsen waar je huisdier slaapt of ligt. Dit zijn vlooieneitjes en –uitwerpselen die erop duiden dat de vlooien zich voortplanten.
Feiten
Slechts 5% van de totale vlooienpopulatie wordt gevormd door de volwassen vlo. De overige 95% bevindt zich in de vorm van eitjes, larven en poppen in de omgeving (vloerbedekking, meubels, enz). Vlooienbestrijding dient dus zowel op de volwassen vlo als op de onvolwassen stadia gericht te worden. Vlooien spelen een belangrijke rol in de overdracht van een lintworm. Als uw huisdier vlooien heeft, is het daarom raadzaam om hem tevens te behandelen met een ontwormmiddel.
Succesvolle vlooienbestrijding
• Doodt vlooien op alle dieren in een huishouden;
• Bestrijdt vlooienpopulaties in de huishoudelijke omgeving (vlooien, eitjes, larven en poppen);
• Behandel preventief om voortdurende herbesmetting met nieuwe volwassen vlooien uit de omgeving te voorkomen;
• Geïntegreerde vlooienbestrijding, waarbij alle stadia van de vlo worden bestreden, is de beste oplossing voor succesvolle vlooienbestrijding!