Honden

TEKEN

Teken behoren tot de spinachtigen. De bij huisdier en mens voorkomende teken zien eruit als een klein leren zakje, met aan de voorkant een nauwelijks zichtbare kop. Teken kunnen verwijderd worden met een tekentangetje of pincet (rechtstandig uittrekken zonder erin te knijpen). Daarna wordt het wondje ontsmet. Eventuele achtergebleven delen van de teek verdwijnen na enige tijd vanzelf. Bij aanwezigheid van grotere aantallen of telkens terugkerende besmetting kan gebruik gemaakt worden van diverse sprays, spot-ons (pipetten) of halsbanden tegen teken.

Gevolgen; risico’s

Teken geven directe problemen bij hond en kat doordat ze bloedverlies kunnen veroorzaken en de wonden in de huid kunnen ontsteken. Ook indirect kunnen teken gevaar opleveren indien ze drager zijn van ziekteveroorzakers.

Teken kunnen diverse ziekten overbrengen

Babesiose bij de hond
Babesia canis is een parasiet die wordt overgebracht door teken in Zuid-Europa, en die bloedplassen tot gevolg heeft.

Borreliose (Ziekte van Lyme)
De bacterie die Lyme veroorzaakt wordt overgebracht door teken die ook in ons land voorkomen en is besmettelijk voor mens en hond.

Tekenverlamming
Veel tekensoorten kunnen verlammingen veroorzaken. Soms met de dood tot gevolg.

Ehrlichiose
Veroorzaakt koorts, verminderde eetlust, moeilijk ademen, braken, vergrote lymfeklieren en bloedingsneigingen.

Risico’s voor de mens

Teken zijn zoönotische parasieten, d.w.z. dat deze parasieten van dier op mens kunnen overgaan en daardoor ziekten bij de mens kunnen veroorzaken. Dit kan tot lichte klachten leiden, maar ook tot potentieel zeer gevaarlijke ziekten, vooral bij kinderen.