Honden

                             

Oorontsteking (Otitis Externa)

Oorontsteking komt geregeld voor bij honden. Krabben aan de oren, schudden met de kop, roodheid van de oorschelpen, een vieze geur of zelfs piepen bij aanraken van de oren…allemaal erg vervelend. 

Een oorontsteking kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan oormijt. Oormijten kunnen enorme jeuk veroorzaken. Ook ophopingen van haren en oorsmeer in het oor, vreemde voorwerpen (denk aan de beruchte grasaar) en poliepen of tumoren kunnen een oorontsteking veroorzaken.

Ook zijn er een aantal factoren die juist een oorontsteking in de hand kunnen werken. Zo zijn dieren met een allergie gevoeliger voor oorontsteking. Dit geldt ook voor dieren met hangende oorschelpen, een nauwe gehoorgang of veel haren in de gehoorgang. 

 

Een oorontsteking kan worden vastgesteld door met een speciaal lampje (een otoscoop) in het oor te kijken. We zien vaak een erg rood en vies oor, vaak stinkt het oor ook enorm.

En soms is er ook een duidelijke onderliggende oorzaak te zien (bijv. oormijten, deze zien we als kleine witte spinnetjes die in het oor rond kruipen). In de meeste gevallen kan de ontsteking redelijk gemakkelijk verholpen worden door het oor te zalven met een speciale oorzalf. Natuurlijk moet ook de onderliggende oorzaak aangepakt worden. Een grasaar bijvoorbeeld moet onder narcose zorgvuldig verwijderd worden. Oormijten kunnen aangepakt worden met een speciale oorzalf. Bij ernstige gevallen van oorontsteking is het soms nodig om het oor onder narcose te spoelen. Een enkele keer kan het nodig zijn om de gehoorgang zelfs (gedeeltelijk) te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er sprake is van een chronische oorontsteking of wanneer de gehoorgang volledig zit opgevuld met poliepen.

Als u het vermoeden heeft dat uw huisdier een oorontsteking heeft, is het dus belangrijk om toch even een dierenarts in het oor te laten kijken. Dit omdat het voor de behandeling van de ontsteking belangrijk is om de onderliggende oorzaak te achterhalen!

Om een oorontsteking te voorkomen kan het helpen om de oren van uw huisdier regelmatig schoon te maken met een oorreiniger. Dit is een speciale vloeistof die het oorsmeer oplost en die het oor verzacht. Zo wordt het oor schoon gehouden waardoor de kans op een oorontsteking verkleint wordt.

oorreiniger