Honden

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie wil zeggen dat er te weinig schildklierhormoon wordt aangemaakt. Dit kan komen doordat de schildklier zelf te traag werkt. We spreken dan van primaire hypothyreoidie. Ingeval van secundaire hypothyreoïdie maken de hersenen te weinig Thyroied Stimulerend Hormoon (TSH) aan met als gevolg dat de schilklier onvoldoende gestimuleerd wordt in het aanmaken van het schildklierhormoon T4. Waar hyperthyreoïdie (dus teveel schildklierhormoon) een typische aandoening voor katten is, is hypothyreoïdie juist een aandoening die praktisch alleen bij honden gevonden wordt. Vaak gaat het om de grote rassen.

Wat zie ik aan mijn hond?

De klachten die optreden zijn:

  • Sloom zijn en verminderd uithoudingsvermogen
  • Huidproblemen als haarverlies, dunne vacht en een verdikte huid
  • Gewichtstoename!
  • Trage hartslag en een wat zwakkere pols
  • Trieste gezichtsuitdrukking
  • Verminderde vruchtbaarheid
  • Warme plekken opzoeken
  • Bloedarmoede

Hoe kan het vastgesteld worden?

Hypothyreoïdie is niet altijd makkelijk vast te stellen. Dit doordat de symptomen vaak vaag zijn.  Ten eerste kan de dierenarts een verdenking uitspreken op basis van de klachten en de bevindingen van het algemeen onderzoek. Daarna wordt er bloed afgenomen waarbij de waarde van het schildklierhormoon T4 wordt bepaald.  Als deze waarde laag is moet ook de waarde van het andere hormoon, TSH, worden bepaald. Alleen een lage T4 in combinatie met een hoge TSH geeft de bevestiging dat je met primaire hypothyreoïdie te maken heb. Als de T4 laag is maar de TSH normaal geeft dit niet die zekerheid. 

 

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit het geven van het medicijn L-thyroxine. Dit is het hormoon T4 in een synthetische vorm. Deze behandeling is dagelijks en levenslang. Als de therapie is ingesteld moet er na 2 maanden een controle gedaan worden waarbij we de T4 weer gaan bepalen. Als de T4 dan een goede waarde heeft betekent dit dat de dosering correct is. Het medicijn heeft nagenoeg geen bijwerkingen en de levenslange therapie zal geen nadelige effecten hebben.