Huidmijten
Inleiding
Huidaandoeningen bij honden komen erg vaak voor. Een deel wordt veroorzaakt door een allergie, maar sommige huidziekten kunnen ook worden veroorzaakt door parasieten, zoals vlooien, luizen en mijten.
• Demodex
Een van de meest voorkomende parasitaire huidinfecties bij de hond wordt veroorzaakt door de mijt Demodex canis.
De aandoening wordt vooral bij jonge honden gezien, maar kan eigenlijk op elke leeftijd voorkomen.
De afwijkingen van de huid variëren van een lokale kaalheid met wat roodheid en schilfering tot een uitgebreide ernstige huidontsteking en etterende puisten mede het gevolg van secundaire bacteriële infecties. De hoeveelheid jeuk kan wisselen.
De diagnose wordt gesteld met behulp van een huidafkrabsel, waarbij de dierenarts door de microscoop heel veel demodex-mijten aantoont.
De behandeling bestaat uit scheren en daarnaast wassen met bepaalde ectoparasitica (werkzame stof Amitraz). Ook worden wel eens anti-parasitaire middelen ingegeven (Ivermectine).
In vrijwel alle gevallen worden daarnaast ook nog, vaak langdurig, antibiotica voorgeschreven i.v.m. de huidontstekingen.
• Cheyletiella
De mijt Cheyletiella, een niet-gravende mijt, veroorzaakt de parasitaire huidaandoening 'cheyletiellose'
Ook deze infectie zie je vooral bij jonge dieren en is zeer besmettelijk tussen dieren onderling, maar ook van dier op mens (zoönose!). De besmetting vindt plaats door direct contact, maar de mijten kunnen ook overgedragen worden door luizen, vlooien en vliegen.
Jeuk is niet altijd duidelijk aanwezig. De vacht is dof, er zijn veel schilfers (roos) en losse haren. De diagnose kan eenvoudig worden gesteld door het aantonen van de parasieten via huidafkrabsels. Ook kun je 'plakband'monster afnemen: de dierenarts plakt een stukje plakband op de huid van uw dier. Bij het verwijderen van het plakband worden er huidcellen en schilfers meegenomen met eventuele mijten, die hij dan onder de microscoop kan zien.
De behandeling bestaat ook hier weer uit anti-parasitaire middelen zoals shampoos, bepaalde druppels in de nek zoals Stronghold bij alle in huis aanwezige dieren.
• Schurft (Sarcoptes)
Schurft (of 'scabies') wordt bij de hond veroorzaakt door Sarcoptes canis. Deze mijten graven gangetjes in de huid en daarbij ontwikkelt zich een overgevoeligheidsreactie met zeer heftige jeuk, veel meer dan de bovengenoemde huidziekten.
In principe kan de aandoening op elke leeftijd via direct contact met besmette dieren worden opgedaan. In veel gevallen zie je het echter vooral op jeugdige leeftijd.
Zoals gezegd is er heftige jeuk met korsten, schilfers en eventueel kaalheid. Met name de oorranden, de ellebogen en de buik zijn voorkeursplaatsen voor deze parasieten. Al snel breidt het zich over de gehele huid uit. Ook de mens kan zich door contact besmetten!
De diagnose wordt ook hier weer gesteld door huidafkrabsels. Maar makkelijk één mijt vinden valt tegen. Vaak zijn vele huidafkrabsels nodig om één mijt te vinden.
De behandeling bestaat uit wassen met antiparasitaire middelen (Amitraz) of injecties met ivermectine (nooit bij collies, shelties en bobtail omdat dit middel dodelijk kan zijn voor deze rassen!). Ook bepaalde druppels in de nek werken erg goed bijv. Stronghold en Advocate. Het herstel van de huid kan worden bevorderd met anti-seborroe shampoo


