Cavia's

Gebitsproblemen

De tanden en kiezen van cavia’s groeien altijd door. Door het kauwen op voer slijten ze op elkaar af, waardoor ze op lengte blijven. Als de tanden of kiezen niet goed zijn aangelegd of als de cavia te weinig kauwbewegingen maakt kunnen ze scheef groeien, waardoor de cavia moeilijk kan eten. Dit kan op elke leeftijd voorkomen.
Snijtanden groeien zelfs in een krul naar binnen toe tot in het gehemelte. U merkt aan een cavia met een gebitsprobleem dat hij steeds langzamer gaat eten, bepaald voedsel niet meer wil eten, vermagert, slechtere vacht krijgt, speekselt en maagdarmproblemen krijgt (omdat niet eten effect heeft op het maagdarmkanaal).

Te lange tanden bij de cavia

Te lange of scheefgroeiende snijtanden kunnen geknipt worden, maar dit is pijnlijk voor de cavia en niet zonder risico. Door de grote druk op de snijtanden kunnen kleine scheurtjes ontstaan tot onder het tandvlees, waar later tandwortelabcessen kunnen ontstaan. De tanden kunnen splijten, en er ontstaan scherpe randjes die in de tong of de lippen kunnen prikken.

We kunnen het gebit het beste behandelen onder narcose. We slijpen de snijtanden in de goede stand. 

Haken op de kiezen bij de cavia

Op kiezen kunnen haken groeien die in de tong of het wangslijmvlies drukken en zeer pijnlijk zijn. Haken op kiezen kunnen alleen nauwkeurig verwijderd worden onder narcose omdat de kiezen moeilijk bereikbaar zijn en het voorzichtig moet gebeuren. We verwijderen de haken op de kiezen en maken de kiezen weer mooi gelijk.

Wat kan ik doen ter preventie van gebitsproblemen?

Haken en te lange voortanden ontstaan meestal door te weinig kauwbewegingen. Geef de cavia dus veel hooi en groenvoer, zodat hij de hele dag blijft kauwen en er zo min mogelijk kans is op het ontstaan van haken.
Controleer bij aanschaf van uw cavia ook altijd de aansluiting van de voortanden!
Het is belangrijk om alert te zijn op het ontstaan van gebitsproblemen, als je te lang wacht met ingrijpen wordt de snel mager en slomer. De narcose is dan een groter risico.