Het gebit
Gebitsaandoeningen komen veel voor bij de kat en zijn een belangrijke reden voor een bezoek aan de dierenarts. Meer dan 75% van de katten heeft rond de leeftijd van 5 a 6 jaar al last van problemen, zoals tandsteen en tandvleesontsteking. Voor een goed herstel is behandeling door uw dierenarts noodzakelijk, waarbij het gebit meestal onder narcose wordt gereinigd. Zonder behandeling kunnen gebitsaandoeningen op den duur leiden tot verlies van tanden en kiezen en zelfs tot ontstekingen elders in het lichaam, dus vroegtijdig ingrijpen is belangrijk.
Wat is tandplak ....
Tandplak is een vrij zachte laag die bestaat uit een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor het verblijf en de groei van bacteriën. Tandplakvorming ontstaat daarom bij voorkeur langs het tandvlees, maar kan ook ontstaan op plaatsen waar de eigen natuurlijke reiniging minder is. De vorm en aanleg van de gebitselementen speelt hierbij een belangrijke rol. Ook is er een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier verschillen.
Is tandplak nou zo erg ....
Het lijkt niet erg, maar tandplak kan een gingivitis of erger een parodontitis veroorzaken. Als het nog erger wordt kan er gingivitis-pharyngitis-stomatitis ontstaan en bij deze twee laatste aandoeningen is er wel degelijk een probleem .....
Kat gebitsbehandeling...
Eenmaal gevormd tandsteen is niet met chemische middelen weer op te lossen: deze zouden namelijk ook de tanden oplossen! Tandsteen moet door middel van mechanische reiniging weggehaald worden. Tijdens de jaarlijkse check up (en vaccinatie) van u kat kijken we uw kat en ook het gebit na. We zullen met behulp van een tandkrabber of kleine tandsteentang het tandsteen van het gebit verwijderen. Indien uw kat dit tenminste toelaat.
Als dit niet kan dan verdoven we uw kat en voeren een professionele gebitsreiniging uit.
Ultrasone reiniging onder sedatie...
Het kan nodig zijn dat we uw kat onder sedatie een gebitsbehandeling moeten geven. Bijvoorbeeld als er heel veel tandsteen zit of onstekingen waardoor de kat pijn heeft bij het eten.
Het gebit wordt dan eerst met een tang van de grootste brokken tandsteen ontdaan.
Hierna wordt door middel van een ultrasoon tandreinigingsapparaat het gebit schoon getrild van al het tandsteen dat nog aanwezig is.
Dentisept ....
Indien er ernstige gingivitis (tandvleesontsteking) of zelfs parodontitis (= teruggetrokken tandvlees) is ontstaan dan kunnen we een behandeling met Dentisept inzetten. Na een professionele gebitsbehandeling moet de eigenaar Dentisept op het tandvlees aanbrengen.
Dit voorkomt ook de nieuwe aangroei van tandsteen na de gebitsreiniging.