Honden

Tandsteen

 

Als een hond uit de bek ruikt kan dit komen door een aantal verschillende oorzaken. Soms kan er tussen de tanden of kiezen voedsel zitten of zelfs stukjes hout en bot. Dit kan voor een ontsteking op die plek zorgen waardoor er een vervelende geur ontstaat. Verder kunnen dieren, net als mensen, last hebben van tandplak en tandsteen.

Gebitsaandoeningen, ook wel parodontale aandoeningen genoemd, komen voor bij ruim 80 procent van de honden en katten ouder dan twee jaar. Het begint met de vorming van tandplak. Zonder tijdig ingrijpen leidt het vaak tot ernstige schade en pijn.

                      

Beginnend probleem

Tandplak is een laag die zich vormt op de tanden. Het bestaat onder andere uit water, voedingsresten, mineralen uit speeksel en bacteriën. Tandplak vormt zich daar waar de reiniging niet voldoende is, vooral langs het tandvlees. Plak is niet duidelijk zichtbaar. Zonder behandeling gaat het plak vaster zitten en gaat het over in tandsteen. Dit is te herkennen aan gele of bruine vlekken bovenaan de tanden.

Paradontitis 

Tandsteen zorgt vaak voor ontsteking van het tandvlees;       gingivitis. Het tantvlees is dan rood en gezwollen en gaat makkelijk bloeden Dit leidt ook tot meer ruimte tussen tandvlees en tand of kies. Dat is een plek waar bacteriën graag groeien en de infectie zich steeds verder uitbreidt. Deze ontsteking, parodontitis, leidt uiteindelijk tot weefsel- en botafbraak. Tandvlees trekt zich terug van de tanden, waardoor de wortels bloot komen te liggen. Uiteindelijk verliezen tanden en kiezen zoveel stevigheid in de kaak dat ze los gaan zitten. Daarnaast veroorzaakt parodontitis, bij te late behandeling, symptomen zoals pijn, stank uit de bek, moeite met eten, bloeding en pusvorming. De schade aan het gebit die erdoor ontstaat is onherstelbaar.

Tandsteen verwijderen

Om verergering te voorkomen, moet dit tandsteen verwijderd worden. Dit gebeurt onder narcose, omdat het apparaat waarmee tandsteen verwijderd wordt een onprettig geluid maakt. Daarna brengen we een laagje Dentisept aan op de tanden en het tandvlees. Dit is een kleefpasta die de bacterieën doodt en voorkomt zo ontstekingen en vorming van nieuwe tandplak. Geadviseerd wordt om deze behandeling thuis dagelijks voort te zetten. 

 

Gebitsaandoeningen voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een jaarlijkse controle van het gebit is dan ook erg belangrijk. Daarnaast kunt u zelf meehelpen aan een goede verzorging van het gebit. Hoe? Door goede voeding en regelmatig poetsen. U kunt bij uw huisdier heel goed de tanden poetsen. Probeer eerst met een vinger en gaasje de tanden te masseren. Lukt dit, dan overgaan van tandenpoetsgaasje naar tandenborstel. Gaat dat goed dan kunt u bij ons een speciale tandpasta kopen die veilig is voor uw huisdier. Voor het poetsen geldt: jong geleerd is oud gedaan. Is er geen sprake van ernstige tandvleesontsteking dan is 2x per week poetsen voldoende, anders 1x per dag.