Jeuk en atopie
Heftige jeuk is verschrikkelijk, zowel voor dier als eigenaar. Als uw dier veel krabt of likt moet u dat altijd serieus nemen. Er zijn vele oorzaken voor het ontstaan van jeuk bij uw huisdier.
Een diagnose stellen: het stappenplan
Een goed overzicht van de voorgeschiedenis is belangrijk om te kunnen onderscheiden tussen de verschillende oorzaken. Daarom stellen we u eerst een aantal vragen.
Daarna beginnen we met een lichamelijk onderzoek, waarna we stapsgewijs de verschillende oorzaken voor jeuk langslopen. Ook nemen we indien nodig huidafkrabsels en haarmonsters voor onderzoek op parasieten en/of andere ziekteverwekkers.
Als parasitaire infecties (vlooien, mijten, gisten, schimmels) zijn uitgesloten volgt het uitsluiten van voedselallergie. De hond krijgt dan een hypoallergeen dieet voorgeschreven met gehydrolyseerde eiwitten. Dit zijn speciaal bewerkte eiwitten waar de hond niet meer allergisch op kan reageren. Dit dieet moet 6-8 weken volgehouden worden om te bepalen of de oorzaak van de jeuk in een voedselallergie zit. De hond mag gedurende deze periode NIETS anders eten, ook geen tussendoortjes of andere producten waar dierlijke eiwitten in zitten.
Als er bij één van bovenstaande onderzoeken een oorzaak voor de huidklachten wordt gevonden, zal deze eerst behandeld worden. Indien uw hond ondanks alle maatregelen toch nog huidklachten heeft, is de diagnose ‘atopie’ gesteld.
Wat is Atopie
Dit is een allergische huidaandoening die veroorzaakt wordt door stoffen (allergenen) uit de omgeving, bijvoorbeeld huisstofmijten, pollen, schimmels, grassen etc. Als gevolg van de allergische reactie ontstaan huidklachten zoals jeuk en huidontstekingen. Atopie komt wereldwijd bij ongeveer 10% van de honden voor. Hoe atopie bij de hond precies wordt veroorzaakt is nog niet bekend. Erfelijkheid blijkt in ieder geval een rol te spelen bij deze aandoening. Bij een aantal rassen zoals West Highland White Terriers, Labradors, Golden Retrievers, Duitse Herders en Shar Pei’s komt atopie vaker voor. Omdat de afweer van de huid bij honden met atopie is verminderd, kunnen infecties van de huid met bacteriën en gisten eerder optreden dan bij dieren met gezonde huid.
Hoe herkent u atopie?
Atopie wordt gekenmerkt door jeuk en roodheid van de huid. Deze verschijnselen worden met name aan de kop en de poten gezien, maar kunnen ook bij de liezen, oksels en buik optreden. Verder kan een hond met atopie regelmatig last hebben van een oorontsteking. De klachten treden voor het eerst op als de hond een leeftijd heeft tussen 6 maanden en 3 jaar en kunnen tijdens een bepaald seizoen optreden, maar ook gedurende het hele jaar worden gezien. De klachten zijn niet specifiek en kunnen ook optreden bij andere huidaandoeningen.
De meest voorkomende verschijnselen bij atopie zijn:
• Roodheid van de oorschelpen
• Beiderzijds ontsteking/roodheid van de voeten
• Ontsteking van de lippen
• Aanvang verschijnselen tussen 6 maanden en 3 jaar
De behandeling
Atopie is een chronische aandoening die niet te genezen is, maar met de juiste behandeling kunnen de klachten goed onder controle gehouden worden. Met behulp van een bloedonderzoek kunnen we bepalen voor welke allergenen de hond allergisch is.
De behandeling bestaat uit een combinatie van maatregelen:
Contact met het allergeen voorkomen
Als bekend is voor welk allergeen uw hond allergisch is, kunt u proberen te voorkomen dat uw hond in contact komt met dit allergeen. Dit blijkt in de praktijk vaak lastig te realiseren, denk aan huisstofmijt.
Desensibilisatie
Als bekend is voor welk allergeen uw hond allergisch is, kan ‘desensibilisatie’ worden uitgevoerd. Door middel van injecties met het betreffende allergeen kan uw hond minder gevoelig worden voor dit allergeen. Bij ongeveer 70% van de honden geeft dit een gedeeltelijke of totale verbetering, ongeveer 30% van de honden reageert helaas slecht of helemaal niet op deze injecties.
Ontstekingremmende middelen
Bepaalde ontstekingremmende medicijnen (corticosteroïden (prednison) of cyclosporine (Atopica®) kunnen zeer effectief zijn, maar soms ook bijwerkingen geven als ze langdurig worden gebruikt. Daarnaast kunnen omega-3-vetzuren de ontstekingsverschijnselen bij honden met atopie significant verbeteren. Deze natuurlijke vetzuren komen in grote hoeveelheden voor in diverse vissoorten, en worden tegenwoordig verwerkt in speciale dieetvoeding voor honden met huidproblemen (zie hieronder).
Bestrijden van infecties
Honden met een allergie lopen gemakkelijk infecties (bacteriën of gisten) op die tijdelijk de klachten kunnen verergeren. Met gerichte medicatie kunnen deze infecties worden behandeld.
Voeding
Allergische dieren hebben een grotere kans op het ontwikkelen van andere allergieën. Een deel van de honden met atopie heeft daarbij ook een voedselallergie en andersom. Daarom kan het belangrijk zijn door te gaan met het geven van hypoallergene voeding (Hypoallergeen dieet van Royal Canin), of over te schakelen op een dieet met een extra hoge hoeveelheid omega-3-vetzuren (Skin Support van Royal Canin). Deze dieetvoeding heeft een ontstekingsremmende en jeukstillende werking en ondersteunt de huidfunctie.