Honden

                              

Giardia

Giardia is een veel voorkomende darmparasiet die na spoelworm de meest voorkomende darmparasiet is bij honden. Deze parasiet kan (chronische) diarree veroorzaken bij uw hond. Ondanks een goede verzorging komt deze parasiet bij 10% van de honden voor en in kennels en pensions kan dit oplopen tot 100%. Ook is deze parasiet besmettelijk voor de mens, het is een zogenaamde zoönose.

Hoe ontstaat het?

Overdracht van de parasiet vindt meestal plaats via besmet voer of drinkwater met ontlasting. Dat wil zeggen dat een mens of dier cysten, de jonge stadia, van Giardia uitscheidt via de ontlasting en dat deze vervolgens via de mond worden opgenomen door een ander dier of mens. 

Wat zie ik aan mijn hond?

Vaak verlopen infecties bij gezonde honden met Giardia symptoomloos, maar worden wel een soort eitjes (cysten) uitgescheiden in de ontlasting. Bij jonge honden of bij dieren met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld door ziekte of stress treedt vaak chronische, telkens terugkerende diarree op. Giardia geeft dunne, stinkende ontlasting die brijig kan zijn. Soms kan er sprake zijn van bloed- en/of slijm bijmenging. De dieren kunnen slomer zijn en er kan sprake zijn van gewichtsverlies.

Hoe kan het vastgesteld worden?

Met behulp van een zogenaamde Giardia snaptest kan op een snelle en betrouwbare manier een infectie met Giardia worden aangetoond. De test kan het beste worden uitgevoerd met ontlasting van drie opeenvolgende dagen, omdat daarmee de vindkans van Giardia groter is.

                                 

Wat is de behandeling?

De behandeling van Giardia bestaat uit een vijfdaagse kuur met fenbendazol (Panacur®) en kan eventueel worden aangevuld met antibiotica (metronidazol). Verder is het erg belangrijk om herbesmetting te voorkomen door middel van het goed reinigen en desinfecteren van de mand van het dier, kleedjes, drink- en voerbakken, vloeren en andere materialen die in contact komen met het dier. Het beste kan dit worden gereinigd met een chloor oplossing. Na het schoonmaken is het van belang dat alles goed wordt gedroogd, omdat de cysten zeer lange tijd infectieus blijven in een vochtige omgeving.