Nieuws

Vaccinatie tegen ziekte van Weil met nieuwe entstof Nobivac L4

Jaarlijks vaccineren we honden tegen de ziekte van Weil (Leptospirose). Dit is zinvol want de infectie is gevaarlijk en de bescherming houdt maar een jaar aan. De infectie bij de hond is meestal afkomstig van wilde (knaag) dieren. Urine van ratten, muizen of egels op nat gras kan via opsnuiven of kleine wondjes leiden tot infectie. Ook door zwemmen in besmet water kan een hond zich besmetten.

Infectie van de hond verloopt meestal heftig, geeft lever- en nierfalen en is vaak fataal. Zieke of weer genezen honden kunnen via hun eigen urine mensen en andere honden besmetten! Ook mensen zijn gevoelig voor de ziekte van Weil.

In de vernieuwe Weil entstof L4 van Nobivac zitten nu 4 typen Weil bacterien in plaats van twee: Leptospira Icterohaemorhagiae wordt overgebracht door de bruine rat. L. Canicola wordt uitsluitend door honden onderling overgedragen. L. Grippotyphosa wordt overgedragen door diverse soorten muizen, spitsmuizen, woelmuizen etc. L. Australis wordt overgedragen door egels (en varkens en paarden).

Om de bescherming tegen de nieuwe typen ook op een goed niveau te krijgen is een herhaling van de enting na 4 weken noodzakelijk. Daarna is jaarlijks vaccineren weer voldoende.

Dus voor honden die regelmatig zwemmen en in het buitengebied lopen is deze enting aan te raden.

 

                                        

WAARSCHUWING 

Er zijn meerdere werkzame stoffen tegen vlooien op de markt, ...waaronder diazinon. Dit zit o.a. in anti-vlooien pipetten voor katten van de Aldi en Kruidvat. Het middel kan epilepsieachtige verschijnselen geven bij overdosering en ‘verkeerde’ toediening. Het kan gebeuren dat een kat door bijvoorbeeld wassen de stof toch per ongeluk binnenkrijgt. Bij een ‘veilig’ middel zijn er dan milde bijwerkingen, maar bij een middel met diazinon kan dat helaas grote gevolgen hebben.

Neem liever geen risico en koop geen vlooienbestrijding met diazinon! We willen de Aldi of Kruidvat niet in een kwaad daglicht zetten, maar voorkomen dat er meer huisdieren en eigenaren hiervan de dupe worden. Wij adviseren om antiparasitaire middelen voor uw huisdieren bij een dierenarts te halen, u bent dan op de juiste plek voor voorlichting en advies.